15 Ekim 2013 Salı

İĞDE VE YARARLARI







İğde ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilebilmektedir. Çoğu ağaçta olduğu gibi ilk baharda çiçeklerini açar, sonbahar gibi de meyve olgunlaşır.



İğde meyvesinin dışı kahverengi bir kabukla çevrilidir, içi ise unumsudur.
Bu meyvenin faydalarını sayacak olursak; ishali olan kimseler tüketirse ishali geçer. Yine idrar kaçırma rahatsızlığını olanların tüketmesi tavsiye edilir. Bu rahatsızlığı keser. Mide bulantısına iyi gelir. Kusmayı önler. Öksürüğü olanlar iğdenin çiçeklerini kaynatıp içerde öksürüğe iyi gelir. Egzama gibi deri hastalıklarının tedavisi için kullanılmaktadır. Egzama tedavisi içim, iğdenin çiçekleri kaynatılır ve içerisine bal ilavesi yapılır.



Bu şekilde bir süre içilirse zamanla egzamadan kurtulmak mümkün olmaktadır. Vücudu kuvvetlendirici etkisi bulunmaktadır.
İğdenin fazla tüketimi sonucu kabızlık oluşabilir bunu önlemek için ise 1 çay bardağı sıcak suya, 1 tatlı kaşığı kadar bal ilavesi yapılıp, içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder